Joutilaat kädet

Omassa tutkijayhteisössäni hyvin moni kollega harrastaa päivittäisen ajattelutyönsä vastapainoksi käsitöitä, puutarhanhoitoa, chilinkasvatusta sekä ruoanlaittoa. En nopean googlettelun myötä löytänyt aiheesta varsinaista tutkimusta, mutta uskoisin kädentaitojen harrastamisen tuovan mukavaa vaihtelua aivotyöhön, joka usein on hyvin staattista istuma-asentoon lukitsevaa toimintaa*.

Itse harrastan puolisoni kera remontointia. Puuhastelemme jatkuvasti jotakin pientä, vaikka isompien urakoiden jälkeen aina uhoamme "nyt ei ainakaan vuoteen mitään.." Puolisoni on sentään erinäisiin maalaukseen ja puutöihin erikoistunut ammattilainen, kun taas itse erikoistun lähinnä "hajota ja hallitse" tyyppiseen toimintaan, eli toisin sanoen, pura ja suunnittele. Olemme lyhyen liittomme aikana muuttaneet useasti ja tehneet siksi isompia ja pienempiä remontteja, sillä olemme yleensä ihastuneet sellaisiin "vaatii pientä pintaremonttia" tyyppisiin asumisratkaisuihin. Haluamme myös keksiä uusia tapoja tehdä, hyödyntää kierrätysmateriaaleja sekä toteuttaa erinäisiä visioitamme mahdollisimman pienellä budjetilla.

Nykyisessä kodissamme on hulppeat 120m2, mutta huoneratkaisu on mitoitettu 3h + k, sillä edelliset omistajat eivät kokeneet tarpeelliseksi käyttää neljää makuuhuonetta kahdestaan. Asunto oli ostettaessa mukiinmenevässä kunnossa ja teimme hyvin maltillisen täysremontin ennen muuttoa (kaupantekopäivästä alkaen kahdessa viikossa lattioiden öljyäminen, seinien tasoitus ja maalaus, uudet listat, remonttisiivous sekä itse muutto. Siinähän se allekirjoittaneen loma menikin.)

Monesti myös nälkä on kasvanut syödessä ja niin myös kävi ihan hiljattaen, kun suunnittelimme alakerran wc-istuimen vaihtoa. ...Joka kasvoi edelleen koko wc-tilan täysimittaiseksi remontiksi. Suunnittelemme asuvamme tässä asunnossa hamaan ikuisuuteen saakka, jolloin halusimme myös lähteä toteuttamaan omia visioitamme periaatteella "tärkeintä, että itse tykätään" eikä miettiä mahdollista jälleenmyyntiarvoa. Suomalainen asuntomarkkina on tällä hetkellä pullollaan kliinisiä saniteettitiloja, tummanharmailla lattioilla ja valkoisilla seinillä. Se on toki kätevää seuraavaa asukasta ajatellen, jonka ei tarvitse miettiä, pitäisikö se natsilippu jättää kylppäriin tahi ei.


Minä olen tiimistämme yleensä ollut päävastuussa myös jälkisiivouksesta, sillä olen aikoinani ollut myös rakennussiivooja ja saanut opastuksen hommaan. Tämän vuoksi ajattelin jo kasvavalla kauhulla sitä laattojen irroittamisesta lähtevää pölymäärää, sillä pieni wc on laatoittettu kauttaaltaan lattiasta kattoon. Lattia on kuulemma laatoitettu edellisen laatan päälle. Seinälaatan alla on vain puulevy, ja sen vuoksi on myös erittäin suuri riski, että joutuisimme levyttämään tilan uudelleen, mikä ei suinkaan ole tarkoituksenmukaista.

Tämän vuoksi päädyin googlettelemaan erinäisiä hakusanoja wc tilan remontoinnista, jonka kautta törmäsin loistavaan Katin kokeelliset remontit blogiin, missä seikkaperäisesti neuvotaan betonipinnan luominen laattojen päälle. Heureka!

Lähdemme siis kokeilemaan seinäpintojen käsittelyä tällä menetelmällä ja irroitamme vain lattian. Lattiaan laitetaan uusi laatoitus, jonka löysimme hyvästä tarjouksesta K-Raudasta. Nykyinen allas on aivan liian pieni ja wc-istuin taas tullut oman käyttöikänsä päähän. Torista löysimme uuden istuimen nopeammin kuin uskoimmekaan, sillä tilaan tarvitaan ns. töpöhäntämalli (tirsk!) eli viemäröinti on lattian sijasta seinään. Noita malleja ei alle kolmen sadan euron juurikaan löydä, joten kiljuin riemusta, kun löysin rakennusurakoitsijan, joka myy edelleen hyväkuntoisia kylpyhuonekalusteita purkukohteistaan. Nyt hänellä oli diplomaattiasunnon design-kylpyhuoneen (noin 5v. vanha) purkaminen ja uudelleen rakentaminen.

Allaskaappi on vielä iso mysteeri, sillä löysimme Laattapisteen -70% kulmauksesta sopivan altaan, joka tosin on yllättävän kapea. Kokeilin jokerina Ellosta.
Purkutyöt pääsemme aloittamaan ehkä ensi viikonloppuna ja varsinaiset asennukset tulee suorittamaan (se kuuluisa) kaverin-kaveri. Ainakin toistaiseksi näyttäisi pahasti siltä, että tuosta pikkuruisesta wc:stä on tulossa asuntomme tyylikkäin huone! :D



* Haaveilen työpöydän ja kävelymaton integroimista. Tai edes sisäpyöräilyn ja työnteon.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti

Jätä viesti!

 

(Re)searcher

Tutkija

"(S)he was the sort of person who stood on mountaintops during thunderstorms in wet copper armour shouting
'All the Gods are bastards.'"
- Terry Pratchett

Humanistitutkija, joka väitöskirjan jälkeen huomasi omaavansa aika paljon enemmän vapaa-aikaa ja tarvetta kirjoittaa suomeksi mistä tahansa muusta, paitsi tutkimuksestaan. Pohdintaa muun muassa siitä, miten kotikonttorin feng shuit saisi kohdalleen, miten konferenssiin kannattaa/voi pukeutua, voiko sanoa harrastavansa "remontointia" jos osaa vain siivota ja purkaa asioita, saako key notella olla pinkki tukka ja onko robotti t-paita vakavasti otettava teacher attire.

Tervetuloa!

Anna

Kävijöitä